Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Zurich Insurance купува 51% дял в индийския застраховател Kotak General за $487 млн.

Застраховане

Zurich Insurance купува 51% дял в индийския застраховател Kotak General за $487 млн.

Zurich Insurance купува 51% дял в индийския застраховател Kotak General за $487 млн. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Zurich Insurance Group ще купи 51% дял в общозастрахователното подразделение на Kotak Mahindra Bank за около 40,51 трилиона рупии (487 милиона долара), което дава на европейския застрахователен гигант опора на бързоразвиващия се застрахователен пазар в Индия .

Сделката, която беше потвърдена от компаниите в четвъртък и Ройтерс съобщи за първи път през юни, ще бъде най-голямата инвестиция от глобален застраховател в индийско общозастрахователно дружество.

„Това развитие е просто въпрос на получаване на достъп до Индия, един от ключовите пазари за растеж“, каза анализаторът на Emkay Global Авинаш Сингх. „Тук, за да се започне от нулата е необходимо много повече време за изграждане на видимост на марката.“

„Въпреки че Kotak General не е сред най-добрите играчи в сектора, марката Kotak като такава ще даде добър старт на Zurich Insurance“, добави той.

На пазара в Индия Kotak General Insurance се конкурира с по-големите чуждестранни застрахователи HDFC ERGO и Bajaj Allianz, които също инвестираха в местни компании.

Третата по големина икономика в Азия през 2021 г. намали тавана за задгранични инвестиции в застрахователния сектор, позволявайки придобиване на мажоритарни дялове до 74% срещу 49%, разрешени по-рано.

Повече от 30 компании оперират на общия застрахователен пазар в Индия, където годишните събираеми премии са нараснали с 11% до 26,7 милиарда долара през 2021-22 г., подпомогнати от нарастващата финансова грамотност и нивата на доходи, според доклад на CareEdge Ratings.

Сделката между Zurich Insurance Group и Kotak Mahindra Bank идва месец след като стана ясно, че централната банка на Индия е одобрила назначаването на Ашок Васвани за главен изпълнителен директор на банката, след като основателят и милиардерът Удай Котак обяви плановете си да се оттегли.

Удай Котак - управляващ директор на индийската Kotak Mahindra Bank се оттегля от поста си

Zurich Insurance Co, подразделение на един от най-големите застрахователи в Европа, ще закупи и допълнителен дял от 19% в Kotak General Insurance в рамките на три години, съобщиха компаниите.

Сделката подлежи на регулаторно одобрение от централната банка на Индия, застрахователния регулатор и антитръстовия регулатор, се казва още в изявлението.

Анкети