Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. България е една от държавите в ЕС с най-висок процент на младежи, които нито учат, нито работят

Анализи

България е една от държавите в ЕС с най-висок процент на младежи, които нито учат, нито работят

България е една от държавите в ЕС с най-висок процент на младежи, които нито учат, нито работят - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

15% от младите българи на възраст от 15 до 29 години нито учат, нито работят. По този показател страната ни се нарежда на четвърто място сред държавите членки на Европейския съюз, сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат за миналата година. Според тях на първо място е Румъния с дял на тези младежи от почти 20 процента. На другия полюс е Нидерландия с 4,2 на сто.

Данните сочат, че средно за целия ЕС младежите, които нито учат, нито работят, са малко под 12%. Целта, заложена в Европейския стълб за социалните права, е до 2030 година процентът на тези млади хора да падне на 9%. 

Към момента 1/3 от държавите членки вече са постигнали тази цел. Освен Нидерландия, в тази група са още страни като Швеция, Люксембург, Словения, Германия.

Данните сочат, че през последното десетилетие има сериозно намаление на дела на тези младежи. През 2012 година за страните членки той е средно 16%, а за България е бил почти 25%. 

В повечето страни има превес на младите жени над младите мъже, които нито са заети, нито са обхванати в образование, предава БНР.