Анализи
Чесънът се превърна в един от най-скъпите зеленчуци в Украйна
Цените на чесъна на тържищaта в Украйна скочиха над 2,2 евро за килограм. Това го прави един от най-скъпите зеленчуци. Рязкото поскъпване се дължи на няколко фактора.
Първо - чесънът е трудоемка култура. Тя изисква много работа на ръка - засаждане, поддръжка и прибиране на реколтата. Това означава, че са необходими повече работници и именно това повишава производствените му разходи в сравнение с други зеленчуци.
Второ количеството земя, използвана за отглеждане на чесън, е сравнително малко в Украйна. Поради това ограничено производство вътрешното предлагане е по-ниско от търсенето.
Налага се страната да внася чесън, като доставките са главно от Китай. Усложнената логистика заради войната също увеличава разходите за внос.
Колкото и да се е повишила цената му, чесънът си остава сред основните продукти в украинската кухня. Голямото търсене именно е сред причините цената му да остава висока. Потребителите продължават да купуват, въпреки повишените цени.
Експертите отчитат още, че горещото лято на 2024 година се е отразило негативно на реколтата от чесън, като по-ниските добиви и намаленото качество допълнително натоварват предлагането.
Цените на чесъна на едро на пазара са средно 2,4 евро за килограм. Цените на дребно обаче са значително по-високи, като китайският чесън е на цена от 3,1 евро/кг, а украинският - от 3,7 до 5,4 евро/кг.