Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Екоминистърът: Един пазарен процес свива непрекъснато въглищното ни производство

Анализи

Екоминистърът: Един пазарен процес свива непрекъснато въглищното ни производство

Екоминистърът: Един пазарен процес свива непрекъснато въглищното ни производство - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/БНТ

„За енергетиците и въглищните региони има големи пакети за това, което се случва по пазарни причини. Много често аз чувам, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим ние едни централи. Това просто не е вярно. Има един пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство, а ЕС ни осигурява средства ние да се справим с това. Т. е. това не е някаква сделка, че те ни дават пари, за да затворим“. Това обясни в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

По повод мнението на синдикатите, че търговията с вредни емисии до голяма степен е причина за това, което се случва в момента в сектора на енергетиката, Попов припомни, че цялата система за квотите влиза в сила през 2003 г., през 2005 г. влиза пазарът на емисии, като МОСВ оперира цялата политика по квотите.

„Парите остават в България, с тези средства се регулира и цената на електричеството. Ние имаме интерес от тези квоти. Средствата от квотите влизат в Националния фонд за сигурност на енергийната система. Този фонд се разпределя по различни посоки. Подпомага се новата енергетика, но все по-голяма част от парите се използват за компенсации на цените на електричеството, иначе цената на тока ще скочи нагоре“, обясни министърът.

По отношение на териториалните планове, той посочи, че хората няма да бъдат излъгани.

По думите му сега основният проблем в Маришкия басейн е не дали хората ще си запазят работните места.

„Те ще си намерят работа. Проблемът е обаче дали те могат да бъдат задържани там, за да може регионът да се развива с потенциала, който има. И ако той се развива по този начин, тогава ще има голям недостиг на хора. Защото тези хора, които сега протестират, няма да са достатъчни за това индустриално развитие“, коментира Попов.

Той поясни, че за да може целият маришки регион да бъде използван за инвестиционна дейност, там поне 10 години трябва да работят 3 хиляди души.

„Т. е. тези три хиляди работни места са осигурени така или иначе, защиото заравняването на тази площ е огромна дейност, дори и утре да спрат централите, 10 години трябва да работят да речем 3 хиляди души, така че икономическата дейност, включително по изграждането на инфраструктура, която може да се развие там е огромна“, каза още Попов.

„Всяка една голяма фирма в големите индустриални сектори, на която покажем потенциала на Маришкия басейн, проявява интерес. Всички те обаче искат да знаят каква е регулаторната среда. Те искат предвидимост“, обясни министър Попов.

Екоминистърът очаква конструктивен разговор извън предизборния контекст на предстоящата среща между протестиращите енергетици и представители на правителството и парламента. Попов каза, че правителството работи добре със синдикатите.