Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Експерт: Спад в производството доведе до резкия скок в цените както при новите, така и при употребяваните коли

Анализи

Експерт: Спад в производството доведе до резкия скок в цените както при новите, така и при употребяваните коли

При автомобилите втора употреба темпът на поскъпване е по-висок спрямо този при новите, коментира Александър Костадинов

Експерт: Спад в производството доведе до резкия скок в цените както при новите, така и при употребяваните коли - Tribune.bg
Снимка:
© Кадът/Нова Нюз

„Заниженото производство на автомобили, но запазеното високо търсене се отрази върху пазара на употребяваните превозни средства – при тях темпа на поскъпването е по-висок спрямо темпа на поскъпване при новите автомобили“. Това каза за Нова Нюз Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители.

Цените на колите скачат, а пазарът у нас се свива рязко

„По отношение на новите автомобили имайте предвид, че от една страна автомобилите еволюират, изискванията се увеличават – респективно опциите или съдържанието в един автомобил е по-голямо, тъй като европейските директиви имат изискване за увеличаване на стандартното обурудване по отношение на сигурност и безопасност“, уточни експертът.

По негови думи плановете за влизане в сила на екостандарт Евро 7 са за лятото на 2025 г. Костадинов посочи, че ако той бъде въведен в настоящия му вариант, това означава повечето дизелови автомобили да изчезнат от пазара. Причината - Евро 7 предвижда значително засилване на изискванията за замърсяване от дизеловите мотори.

Костадинов уточни, че вече има производители, които са анонсирали откога ще спрат да произвеждат автомобили, които не са електрически. Той допълни, че цените на новите и старите коли са сходни.

Анкети