Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Ердоган: Замразяването на търговията с Израел цели да наложи примирие в Газа

Анализи

Ердоган: Замразяването на търговията с Израел цели да наложи примирие в Газа

Ердоган: Замразяването на търговията с Израел цели да наложи примирие в Газа - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Ходът на Турция за спиране на търговията с Израел има за цел да принуди страната да прекрати огъня за Газа, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Предприехме някои мерки, за да принудим Израел да се съгласи на прекратяване на огъня и да увеличим количеството на хуманитарната помощ, която да влезе в Газа. Ще наблюдаваме последиците от тази стъпка, която предприехме, в координация и консултация с нашия бизнес свят“, каза той, цитиран от в. „Сабах“.

На 2 май турското министерство на търговията обяви спирането на „износа и вноса, свързани с Израел“, с което отбеляза нов етап във влошаването на отношенията между двете страни.

Турция, една от малкото държави с мюсюлманско мнозинство, която признава Израел, вече обяви ограничения върху износа на 54 продукта за тази държава през април, включително стомана и метал.

Турция наложи търговски ограничения на Израел

„Ние не търсим враждебност и конфликт в нашия регион", увери Ердоган, който остро критикува Израел от началото на войната в Газа. "Не искаме да виждаме конфликти, кръв или сълзи в нашия регион".

„Сега знаем, че постъпихме правилно“, добави той.

Анкети