Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. ЕЦБ: Има опасност от хаос при цените на имотите

Анализи

ЕЦБ: Има опасност от хаос при цените на имотите

Финансовите пазари и инвестиционните фондове също са „уязвими към хаотични корекции, особено в случай на подновени опасения от рецесия“ се посочва в доклада на Европейската централна банка

ЕЦБ: Има опасност от хаос при цените на имотите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Намаляването на инфлацията в ключови икономики от еврозоната като Франция и Испания е „положителна“ новина, заяви високопоставен служител на Европейската централна банка, но подчерта, че е твърде рано да се обявява победа, предаде АФП.

Растежът на потребителските цени във Франция се забави до 5,1% на годишна база през май спрямо 5,9% месец по-рано, сочат предварителните данни.

Междувременно инфлацията в Испания се понижи до 3,2% през май главно благодарение на по-ниските разходи за горива, след като през април достигна 4,1%, според данни, публикувани във вторник.

„Данните, които получихме вчера и днес, са положителни, става въпрос за спад на общата инфлация“, заяви пред репортери вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

„Но не бих казал, че победата е налице“, каза той при представянето на доклада на ЕЦБ за финансовата стабилност, който се изготвя два пъти годишно.

„Намираме се на правилна траектория и трябва да разгледаме много внимателно развитието на базисната инфлация“, която изключва променливите цени на храните и енергията, добави той.

Други данни показаха, че ръстът на цените в Италия се забавя до 7,6% от 8,2% през април - все още доста над целта на ЕЦБ от два процента.

ЕЦБ повиши лихвените проценти с безпрецедентните 3,75 процентни пункта от юли миналата година насам в опит да намали бързо растящите потребителски цени.

В своя Преглед на финансовата стабилност ЕЦБ предупреди, че по-високите лихвени проценти оказват влияние върху потребителите и компаниите.

Въпреки че икономическите условия „леко се подобриха“ и цените на енергията спаднаха, по-високите разходи по заемите и по-строгите условия за кредитиране „поставят на изпитание устойчивостта“ на фирмите и домакинствата в еврозоната, се казва в доклада.

Търсенето на нови заеми, особено на ипотечни, рязко намаля през първото тримесечие на 2023 г., установи той.

Настоящата ценова „корекция“ на пазарите на недвижими имоти „може да се превърне в хаотична, ако по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити все повече намаляват търсенето“, предупреждава докладът.

Финансовите пазари и инвестиционните фондове също са „уязвими към хаотични корекции“, се казва в доклада, „особено в случай на подновени опасения от рецесия“.

„Перспективите за финансовата стабилност в еврозоната остават нестабилни“, се казва в доклада.

Очаква се ЕЦБ да обяви поредното повишаване на лихвените проценти през юни.

Анкети