Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Базовата инфлация остава висока - ЕЦБ ще продължи с вдигането на лихвите

Банки

Базовата инфлация остава висока - ЕЦБ ще продължи с вдигането на лихвите

Базовата инфлация остава висока - ЕЦБ ще продължи с вдигането на лихвите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Ценовият натиск в еврозоната остава силен и индикаторите за базовата инфлация остават високи“ посочи председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, след последното заседание на финансовата институция.

Те предупреди, че някои индикатори ще останат под наблюдение, докато се достигне желаната инфлация в размер от 2 на сто.  

Кристин Лагард беше категорична, че банката „не спира“ с повишаването на лихвените проценти.

Очаквано: ЕЦБ повиши основните си лихви с 25 базисни пункта

Председателят на ЕЦБ коментира, че рисковете за икономическия растеж включват подновените напрежения на финансовите пазари и войната в Украйна, докато „ако се запази неотдавнашното обръщане на шоковете от миналото, свързани с предлагането, това  може да насърчи доверието и да подкрепи по-висок от очаквания в момента растеж“.

Тя добави, че все още има „значителни възходящи рискове“ за инфлацията, включително трайно покачване на инфлационните очаквания над целевата стойност и с оглед на наскоро договорените споразумения за заплатите, „особено ако маржовете на печалбата останат високи“.

„Сред рисковете от инфлация в посока надолу са напрежението на финансовите пазари и по-слабото търсене“, отбеляза още Лагард.

Анкети