Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Франция иска процесът по въвеждане на минимално данъчно облагане за милиардерите да бъде ускорен

Анализи

Франция иска процесът по въвеждане на минимално данъчно облагане за милиардерите да бъде ускорен

Франция иска процесът по въвеждане на минимално данъчно облагане за милиардерите да бъде ускорен - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

„Напълно сме решени да ускорим процеса на въвеждане на минимално данъчно облагане на физическите лица на международно равнище, на равнище ОИСР, на равнище Г-20 и надявам се на европейско равнище, за да се борим с всички форми на данъчна оптимизация на физическите лица по света“, заяви френският министър на икономиката Бруно Льо Мер, говорейки в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бразилия, предаде АФП.

Близо 140 държави се споразумяха до края на 2021 г. за минимално данъчно облагане на многонационалните дружества под егидата на ОИСР, състоящо се от два стълба, първият от които е насочен към по-добро разпределение на данъчното облагане на цифровите гиганти, а вторият - към минимална ставка на корпоративния данък от 15 %.

Сега международната общност се нуждае от „трети стълб“, заяви Льо Мер, като увери, че „Франция ще бъде в челните редици на този въпрос“.

„Днес най-богатите хора могат да избегнат плащането на същия размер на данъка върху доходите като другите, които са по-малко заможни. Искаме да избегнем това данъчно оптимизиране и искаме да го направим на международно ниво, защото това е единственият ефективен начин“, каза още министърът в Бразилия.

Нивото на данъчно облагане на най-богатите хора е редовна тема на дебати, особено след като богатството на милиардерите рязко нарасна след пандемията и експлозията в цените на акциите на гигантите от технологичния сектор.

Според проучване, публикувано от неправителствената организация Oxfam, в страните от Г-20 данъчните ставки върху доходите на най-богатите са намалели с почти една трета през последните десетилетия.

Според изчисленията по-малко от 8 цента от всеки долар данъчни приходи в страните от Г-20 идват от данък върху богатството.

Френският икономист Габриел Цукман, специалист по въпросите на неравенството и данъчните убежища, трябва да представи препоръките си за минимално данъчно облагане на богатството на милиардерите на срещата на финансовите министри от Г-20 в Сао Пауло на 29 февруари под бразилското председателство.

Анкети