Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Генералният секретар на ОПЕК: Няма едно решение или път за постигане на устойчиво енергийно бъдеще

Анализи

Генералният секретар на ОПЕК: Няма едно решение или път за постигане на устойчиво енергийно бъдеще

Генералният секретар на ОПЕК: Няма едно решение или път за постигане на устойчиво енергийно бъдеще - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Няма едно решение или път за постигане на устойчиво енергийно бъдеще“. Това заяви по време на климатичната среща на ООН в Дубай генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Хайтам ал-Гайс, цитиран от АФП.

Ръководителят на петролното обединение подчерта, че нараства натискът за постигане на съгласие за постепенно премахване на изкопаемите горива, предава БНР. „Нуждаем се от реалистични подходи за справяне с емисиите, които да позволяват икономически растеж, да подпомагат изкореняването на бедността и същевременно да повишават устойчивостта“, заяви Ал-Гайс.

ОПЕК беше подложена на критики, след като стана ясно, че генералният секретар на Кувейт е призовал 13-те членове на организацията и 10-те държави съюзници, сред които е и Русия, да отхвърлят всеки аргумент срещу изкопаемите горива.

В Дубай, където се провежда климатичната среща на ООН, преговарящите проведоха маратонски сесии, насочени към намиране на компромис за съдбата на петрола, газа и въглищата. Стремежът е постигане на глобалната цел за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Анкети