Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Георги Ганев: Няма да се взимат пари от Сребърния фонд, нито ще се вдигат данъци

Анализи

Георги Ганев: Няма да се взимат пари от Сребърния фонд, нито ще се вдигат данъци

Георги Ганев: Няма да се взимат пари от Сребърния фонд, нито ще се вдигат данъци - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Няма да има вдигане на данъци. Това увери в ефира на БНР Георги Ганев, ПП-ДБ.

„Може да се премахнат по- рано някои от преференциалните ставки. В никакъв случай няма да има компромис с разходите на държавата за трансфери към нуждаещите се групи и пенсионерите, както и по линия на заплати на държавните служители“.

Ганев обясни, че дори представителите на Фискалния съвет, известни с песимистичните си нагласи и прогнози, не виждат проблем дефицитът да е 7 милиарда, а не 12.

„С някои от мерките, като прибиране на целия дивидент от държавните предприятия, а не само половината, слизаме на 6 милиарда. Някои от приходите със сигурност ще се преизпълнят до края на годината“

Ресорната парламентарна комисия подкрепи на първо четене проекта на правителството,  с който се предлага да бъде удължено действието на т.нар. Удължителен закон. Той замества неприетият до момента бюджет за 2023 година.

„Всички проблеми бяха заровени, покълнаха и сега дават плод с решението да не се внесе редовен бюджет при редовно избран парламент  в края на 2022 година. Беше нормално да се изготви бюджет, да се внесе и да мине през парламента. Проблемите на болниците и училищата са заради решението на президента и назначения от него кабинет да не внесе редовен бюджет в края на миналата година. Това няма нищо общо с възможностите да се направи нещо със сега внесения и закъснял бюджет за 2023 година“.

„Две неща – решение, че се продължава действието на съответната норма до приемане на нов бюджет и изменение на Закона за удължението, където са заложени политики, т.е. някои от увеличенията ще могат да се осъществят. Основното ограничение е държавният бюджет да прави трансфери към съответните съставни бюджети, особено на осигурителни институти и на здравната каса“.

Ако се планира бюджетен дефицит  и доколкото  се планира такъв, би трябвало да се поема с емисия на нов дълг и да приемаме, когато се задават нарастващи лихви. Това е полезен урок, отбеляза още той.

Няма да се взимат пари от Сребърния фонд, увери Ганев.

„Има си неснижаема сума по фискалния резерв, която е 4.5 милиарда и няма проблем тя да се препотвърди. Това е повече от Сребърния фонд, който е около 3.7 милиарда. При фискален резерв около 10.01, ни остават едни около 6.4 милиарда, които са напълно достатъчни да поемат трансфери към други бюджети. Една част обаче са блокирани в полза на харчене по линия на еврофондовете и ПВУ. По-скоро бихме искали да видим изхарчването на тези средства  да не се прави от служебното правителство. Има риск то да направи големи разплащания в седмицата преди да си тръгне и да постави новото правителство пред свършени факти. Проблемът е повече политически, отколкото на финансите на държавата“.