Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Икономист: В ЕС си оставаме на последно място по БВП на човек от населението

Анализи

Икономист: В ЕС си оставаме на последно място по БВП на човек от населението

Икономист: В ЕС си оставаме на последно място по БВП на човек от населението - Tribune.bg
Снимка:
© БСК

„В Европейския съюз си оставаме на последно място. Ние сме с три пъти по-нисък БВП на глава от населението в сравнение със средния за ЕС“. Това заяви в ефира на Нова Нюз Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и съветник на БСК.

Икономистът цитира данни на Евростат според, които БВП на България е около 12 400 евро на човек от населението за 2022 г., докато средният за ЕС е 30 000 евро на човек от населението.

„В Германия е дори около 42 000, а в Норвегия около 101 000 евро, в Люксембург достига до 117 000 евро. Тоест спрямо най-богатите държави сме с 10 пъти по-нисък БВП на човек от населението в ЕС“, обясни Ножаров.

Сходните на нашата държава също ни изпреварват, като дори Румъния по този показател в момента е на предпоследно място в ЕС, подчерта икономистът.

„Естония вече има БВП равен на Испания и по-голям от този на Португалия и Гърция. БВП на Естония е 27 000 евро за година на глава на населението – на Гърция е около 17 000 евро, а на Португалия около 23 000 евро. Аналогична е ситуацията и с Чехия. А Хърватия върви добре БВП на човек от населението там е около 15 000 евро“, обясни Ножаров.

„Нека все пак да погледнем и в „задното огледало“ – хайде със Сърбия да се сравним - сърбите преди 20-30 години бяха по-богати от нас, но сега не е така. В България има сили, които си мислят, че нашето място не е в Европа, но това, че сме в ЕС, води до стабилно и постепенно нарастване на доходите. Може ли това да се случва по-бързо – може, разбира се, но е вжно да видим какво правят и хърватите и естонците. Техните държави вече са в еврозоната и те черпят допълнителни ползи”, каза Деян Василев зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

По думите на Василев за една малка икономика, каквато е нашата е много важно да се привличат чуждестранни инвестиции и усилията на държавата трябва да са насочени натам, за да се улеснява стартирането на бизнес в страната.

„Преките чуждестранни инвестиции в периода около 2000 г. – 2008 г. са били около 14% от БВП, а в момента са едва 3%. Тоест ние не успяваме да покажем, че бизнес климата у нас е подходящ“, допълни Щерьо Ножаров.

Освен това по думите на Ножаров в последните 10 години нетният износ е отрицателен, защото икономиката ни е ниско технологична.

„Реално износът нараства, но нараства и вносът и накрая уравнението показва друго“, обясни икономистът.

По думите на експерта от БСК частните инвестиции в страната са едва около 17% от БВП, а трябва да бъдат около 25%, което показва, че няма стимули за инвестиции.

„Последното нещо, което бих казал е, че на нашата икономика тепърва ѝ предстои енергийна трансформация. Енергийният интензитет е много висок на българската икономика, което рефлектира върху ниската добавена стойност и нското търсене на български продукти“, допълни Щерьо Ножаров.

Анкети