Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Икономист: Заради високите цени на енергоносителите у нас бизнесът бяга в САЩ

Анализи

Икономист: Заради високите цени на енергоносителите у нас бизнесът бяга в САЩ

Икономист: Заради високите цени на енергоносителите у нас бизнесът бяга в САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„У нас има много несигурност по отношение на количествата и цените на енергоносителите, а това предизвиква напрежение. Бизнесът бяга в САЩ, където цените им са 5-6 пъти по евтини. Ние се деиндостриализираме“, коментира в ефира на bTV икономистът Кузман Илиев.

По думи на Кузман Илиев най-голямата заплаха ще бъде, ако Близкият изток направи ембарго на енергоносителите.

„При положение, че не искаме да търгуваме с руснаците, е много важно протоците да работят – да идва нефтът, горивата“, допълни той.

По негови думи за България съществува сериозен риск риск цените на енергията да скочат драстично през зимата. Според него подходът за вдигане на максималния осигурителен доход и повишаването на МРЗ ще имат обратен ефект за икономиката ни.

„С високите лихви и с това, че нашите партньори влизат в рецесия, с това, че падат приходите на компаниите, а ние действаме не да им помогнем, а вдигаме максималния доход. Затова, че изстискваме ресурс от средната класа, че вдигаме минималната работна заплата, без да сe интересуваме от това, което се случва в региона. Всичко това води до рецесия.“, каза Илиев.

„По бедните народи като икономики трябва да мислят за това да има повече ефективност и ефикасност за разходите. Това означава с 1 лв. да постигнеш резултат за 5 лева“, а не обратното, категоричен е Кузман Илиев.

По думи на бившия финансов министър Любомир Дацов, проучване показва, че има връзка между бедността и големината на разходите в страната.

„На базата на това, което произвежда България, размерът на публичните средства не трябва да е повече от 25% от БВП. Ние от дълги години го държим около 40% с дори плюс-минус 1 до 2%“, добави той.