Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Кузман Илиев: Ако продължаваме да харчим с този темп – за три години ще си утроим дълга

Анализи

Кузман Илиев: Ако продължаваме да харчим с този темп – за три години ще си утроим дълга

Кузман Илиев: Ако продължаваме да харчим с този темп – за три години ще си утроим дълга - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Когато харчиш много и задлъжняваш, виждате – ние имаме едно дефицитче по КФП за май месец от 1,200 млрд., година по-рано имахме излишък. За една година сме си влошили положението с 1,800 млрд. Какво значи това – ние харчим два пъти по-бързо, отколкото влизат парите в хазната. Това е неустойчиво. За три години ние ще се утроим дълга“. Това заяви икономистът Кузман Илиев по bTV.

По думите му страна в борд може в един момент да няма пари и да има ликвидна криза, което да наложи теглене от МВФ

„Бюджет 2023 г. ще бъде приоритет номер 1.  Ще видим покачваме на лихвите по кредитите. Ще загубим половин милиард и нещо от енергийни санкции“, категоричен е икономистът.

„Ще си задушим икономиката с отрицателната демография. А Сребърният фонд от 3,5 милиарда до никъде няма да ни стигне. По-добре да работим с фискалния резерв, отколкото да бъркаме в него“, каза още икономистът.

По думите му за приходите в хазната  има много рискове, а всички се занимават с политика, никой не говори за икономиката.

„Еврозоната и нашето влизане в нея се отдалечава, не е самоцел обаче, но е форма на дисциплина“.

„Трябва да направи така редовното правителство, че ситуацията да е предвидима, българските бизнесмени да правят инвестиции, а не да събират парите си по банки“, категоричен е икономистът.

Анкети