Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Италия отваря мините, ще увеличи вътрешното си снабдяване със суровини

Анализи

Италия отваря мините, ще увеличи вътрешното си снабдяване със суровини

Италия отваря мините, ще увеличи вътрешното си снабдяване със суровини - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Италия прие мерки, насочени към увеличаване на вътрешното снабдяване и преработката на важни суровини, като част от стратегията на ЕС да се конкурира с Китай в областта на зелените технологии.

Кабинетът прие постановление за опростяване на процедурите за издаване на разрешителни за миннодобивни работи, тъй като правителството на министър-председателя Джорджа Мелони се стреми да се възползва от основни минерали - от литий до кобалт.

Добивът, преработката и рециклирането на тези материали са "спешни", а декретът привежда Италия в съответствие с новия Закон за критичните суровини на Европейския съюз, заяви министърът на промишлеността Адолфо Урсо, предаде АФП.

Актът повелява, че блокът трябва да задоволява 10% от нуждите си от добив и извличане на суровини чрез производство на собствена територия, а 15% от годишното потребление на всяка критична суровина трябва да идва от рециклиране.

"В момента сме напълно лишени от добив, докато по отношение на рециклирането (на минерали) сме на първо място в Европа", каза министърът на енергетиката Жилберто Пишето Фратин.

Лицензите за добив, преработка или рециклиране на материали, ако бъдат одобрени, вече трябва да се издават в рамките на 18 месеца след подаване на заявлението.

Компаниите с концесии за добив ще трябва да плащат до 7% роялти на правителството или на регионалните власти.

Италия вярва, че разполага със запаси от поне 15 от 34-те суровини, считани за критични от ЕС, но много от тях са в мини, които са затворени преди десетилетия, тъй като по онова време са били нерентабилни.

Според ISPRA, италианската агенция по околната среда, потенциалните полезни изкопаеми за добив включват литий близо до Рим, олово и цинк в Ломбардия, кобалт в Пиемонт, титан в Лигурия и руди в Сицилия и Сардиния.

До май 2025 г. агенцията трябва да представи актуална карта на полезните изкопаеми. В някои случаи ще бъдат използвани сателити и безпилотни самолети за откриване на минерали дълбоко под земята.

Добивът на полезни изкопаеми поражда значителни екологични проблеми, особено по отношение на въглеродните емисии от местата за производство и рафиниране. Но ЕС иска да отговори на нарастващата нужда от материали за прехода към технологии за възобновяема енергия, голяма част от които в момента внася от Китай, за да избегне зависимостта от една държава за конкретен продукт.

Понастоящем Китай доминира в много сектори, включително полупроводници, критични минерали, батерии и соларни панели.

Италия и другите страни от ЕС трябва да действат сега, "за да не преминат от подчинение на руските изкопаеми горива към по-сериозно подчинение на китайските суровини и технологии", каза Урсо.