Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Кюдстендил е градът с най-ниски заплати у нас

Анализи

Кюдстендил е градът с най-ниски заплати у нас

Кюдстендил е градът с най-ниски заплати у нас - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

Заплатите в града, известен със своите череши са сред най-ниските за страната ни. И въпреки, че Кюстендил се намира едва на 100 километра от София, средната работна заплата там е по-ниска с 1200 лева спрямо тази в столицата.  

„Хората работят на други места. Не можеш с тези доходи да издържаш семейство, да гледаш деца и да живееш, камо ли да отидеш на почивка“, казва пред Нова тв жител на града.

„Заплатите дори са под 1000 лева тук. Толкова – не стигат за нищо“, коментира друг жител на града. „Кюстендил е малък град. Някой някъде определя каква да бъде цената на труда. И това е“, допълва той.

Хората в града са категорични, че в Кюстендил няма никаква икономика и конкуренция.

„Тук обикновено се заплаща мнималната заплата и като ти уддържат данъците и осигуровките, взимаш 500 лева“, коментира друг жител на града в трудоспособна възраст.

 Въпреки всички природни дадености и туристически забележителности, атрактивните работни места с перспектива и високо заплащане ги няма.

„Освен в шивашки цехове и структурите на общината, полицията и съда – няма къде другаде да се работи. И то в тези структури обикновено работят едни и същи хора”, казва друг жител на града.