Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя пик

Анализи

Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя пик

Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя пик - Tribune.bg
Снимка:
© ЕЦБ

„Инфлацията в еврозоната е рекордно висока, но все още не е достигнала своя пик“, това заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард. Според анализатори думите ѝ са ясен сигнал, че финансовата институция ще продължи и в скоро време ще има нови повишения на лихвените проценти.

„Бих искала да кажа, че инфлацията е достигнала своя пик през октомври, но се опасявам, че няма да мога“, посочи още Лагард.

„Смятам, че има твърде много несигурност - особено в един компонент, който е пренасянето на високите енергийни разходи на ниво търговия на едро в търговията на дребно - за да се приеме, че инфлацията действително е достигнала своя пик“, допълни президентът на ЕЦБ.

Финансовата институция предприе мерки за укротяване на инфлацията с поредица от повишения на лихвените проценти, като от юли насам вдигна основните си лихвени проценти с 2 процентни пункта.

Лагард беше категорична, че предприетите действия ще продължат да се прилагат.

„Все още имаме да извървим дълъг път и не сме приключили с инфлацията, така че, да, ще продължим да повишаваме лихвените проценти“, каза Лагард.

Очаква се управителният съвет на ЕЦБ да оповести следващото увеличение на разходите по заемите на заседанието си на 15 декември.

Анкети