Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. „Леките“ данъчни промени на Асен Василев ще ударят потребителите, но няма да напълнят хазната

Анализи

„Леките“ данъчни промени на Асен Василев ще ударят потребителите, но няма да напълнят хазната

Леките данъчни промени на Асен Василев ще ударят потребителите, но няма да напълнят хазната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

В началото на седмицата Асен Василев обяви пред журналисти, че предложенията му за данъчни промени са били приети от Министерския съвет.

МС прие данъчните промени на Асен Василев. 9% ДДС може да остане, но под условие

Финансовият министър обясни, че те били с „леки промени“ от тези, които бяха пуснати за публично обсъждане през септември.

Василев за Бюджет 2024: Промени в данъчните закони и връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

На пръв поглед наистина нещата идентични, но при по-сериозен прочит реалността е друга. И макар Асен Василев да казва, че няма намерение да вдига данъците за гражаните на практика се оказва обратното.

„Не се въвеждат нови изисквания, няма и драматични промени в данъчните закони. Няма причина за притеснение“, заяви финансовият министър.

Едно от предложенията е да се въведе приравняване на гражданските договори на трудовите – това реално означава по-високи данъци за работника. Т.е. хората работещи на граждански договори реално ще започната да получават по-малко пари. Необходимостта от въвеждането на граждански договори идва оттам, че хората имат нужда от допълнителни финансови средства или времена заетост.

Възможност на гражданите да приспадат до 100 лв. месечно от платения от тях ДДС – чудено, но от това ще могат да се възползват отново богатите, които могат да си позволят да изхарчат над 100 000 лева на месец, за да получат от държавата 100 лв.

Георги Кадиев за предложение на Асен Василев: Безмислена данъчна политика

Въвеждане на плащане с пос терминали в заведенията и изплащане на заплати по банков път, за да се запази 9 на сто ДДС за бранша

Ричард Алибегов: Асен Василев не познава спецификата на бранша ни - 9% ДДС трябва да остане

От сектора са категорични, че много години разплащането става основно с пос терминали, които са въведени за удобство на клиентите и бизнеса, а не заради НАП. Заплатите също се плащат по банка.  

БХРА прогнозира до 30% скок на цените в ресторантите при връщане на 20% ДДС

Освен това се предлага заведенията да плащат и патентен данък.

Ако ресторантьорите започнат да плащат патентен данък - ДДС от 9% за бранша ще остане

Освобождаване от данък „Сгради“ на такива с енергиен клас А.

Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона. Предвидено е въвеждане на образци на заявления и документи, издавани от общините, за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения във връзка с местните данъци.

Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години, както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи.

Експерти отчитат, че при ръст на цените на имотите повече от 10% може да оскъпи таксите с над 60 процента. Така например за апартамент, който се намира в центъра на София в Зона 1, където пазарните цени на имотите достигнат и до 10 000 кв./м, с квадратура под 100 квадрата може да се плаща данък в размер на сегашната минимална работна заплата.

Редица експерти и финансисти вече коментираха, че с така предложените промени няма да се налеят пари в държавния бюджет, а ще се натоварят гражданите, които така и така не могат все още да се възстановят от ударите, които инфлацията им нанесе през последните две години.

Дацов: В данъчните промени няма такава, която да обслужва бюджета и да генерира приходи

Проблемът тук, е че в държавния бюджет има сериозна липса от приходи по ДДС (най-вече от мито и акцизи), но те не могат да бъдат компенсирани от гражданите.

Анализатори: Две от заложените пера в бюджета са проблеми – приходите от ДДС и ПВУ

Лъчезар Борисов: Срив от 9.9% на инвестициите общо в структурата на БВП - длъжници сме на бизнеса

Анкети