Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Не само у нас: Ипотечните кредити на рекордно ниво и в Обединеното кралство - но какво всъщност се случва с жилищния пазар?

Анализи

Не само у нас: Ипотечните кредити на рекордно ниво и в Обединеното кралство - но какво всъщност се случва с жилищния пазар?

Не само у нас: Ипотечните кредити на рекордно ниво и в Обединеното кралство - но какво всъщност се случва с жилищния пазар? - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Одобренията на ипотечни кредити в Обединеното кралство за купувачи на жилища скочиха до най-високото ниво от 2022 г. насам през януари.

Около 55 227 ипотеки за покупка получиха зелена светлина спрямо 51 506 през предходния месец и най-високото ниво от 58 272 одобрения, регистрирани през октомври 2022 г.

Цифрите на Bank of England дават основание за оптимизъм на жилищния пазар в началото на 2024 г. - тъй като те отразяват настроенията, излагани от Rightmove и Zoopla.

Купувачите приемат „ново нормално“

Дани Белтън, ръководител на отдела за кредитиране в Mortgage Advice Bureau, казва, че повече одобрения за ипотеки са симптом на това, че купувачите приемат, че по-високите лихви са „новото нормално“.

„Януари беше невероятно позитивен месец, започвайки годината с гръм и трясък“, каза той пред Sky News.

Силен старт: Пазарът на жилища в Обединеното кралство набира скорост в началото на 2024 г.

„Намаляването на лихвените проценти по ипотечните кредити в началото на годината несъмнено изигра роля, но данните разказват историята на купувачите, осъзнали новото нормално, и тези, които не желаят да чакат повече за собственост върху жилище. Сега почти сигурно сме преминали пика на повишаването на лихвените проценти от Bank of England и бъдещите купувачи на жилища се чувстват уверени, че най-лошото е зад гърба ни.“

Ръст на цените на имотите през януари в Обединеното кралство

Средните лихвени проценти по ипотечните кредити се повишиха през последните седмици, тъй като очакванията за намаление на основния лихвен процент се изместиха от май до юни - и въпреки че това вероятно ще бъде временен пробив, все още има път, преди оптимизмът да се превърне в пълен съживяване на пазара.

Без изненада: Bank of England не промени основния си лихвен процент

Управителят на Bank of England: Прибързано е да се мисли за намаляване на лихвените проценти

Финансовите консултанти търсят най-добри условия за клиентите си

„Най-евтиният заемодател често е затрупан с обаждания и е принуден да повишава лихвените проценти до охлаждане на търсенето. Виждали сме на телефонни линии от висят около 1500 брокери, които се опитват да осигурят лихви за клиентите, преди те да бъдат изтеглени за една нощ“, коментира Хина Бхудиа, партньор в Knight Frank Finance.

Не всичко е розово

Данните на Централната банка - Bank of England, са положителни, но не всички числа са повод за празнуване.

„Завършените жилищни транзакции, продължават да изостават“, посочи Лучиан Кук, ръководител на жилищните проучвания в Savills.

Данните в реално време на TwentyCi показват, че през февруари е имало подобрение в основните условия на жилищния пазар. Нивата на активността са с 10% над средните стойности преди пандемията.

„Най-големият скок в активността беше в ценовия диапазон от £300 000 до £500 000. Там повишението е с 30% в сравнение с февруари 2023 г. Въпреки увеличената активност, пазарът остава ценово чувствителен. Същите данни показват, че е имало 52% увеличение на броя на имотите, които са с корекция на офертната цена (в сравнение с нормата за 2017-19 г.)“, допълва експертът.

Анкети