Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Неочаквано: Мъск прекрати съдебното дело срещу OpenAI

Анализи

Неочаквано: Мъск прекрати съдебното дело срещу OpenAI

Неочаквано: Мъск прекрати съдебното дело срещу OpenAI - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Илон Мъск оттегли иска си срещу OpenAI и нейните съоснователи Сам Алтман и Грег Брокман за това, че са изменили на основополагащата мисия на стартъпа, предаде АФП.

Илон Мъск съди OpenAI

OpenAI: Мъск ни съди, защото съжалява, че вече не е част от компанията ни

В калифорнийски съд Мъск обвини фирмата за изкуствен интелект /ИИ/, за чието създаване той помогна през 2015 г., че е нарушила ангажимента си да създава ИИ в полза на обществото, след като се е превърнала в предприятие с идеална цел, подкрепено от Microsoft.

Адвокатът, представляващ Мъск, поиска от съда да прекрати цялото дело, без да посочи причина.

Магнатът, който напусна OpenAI през 2018 г., твърди в първоначалната си жалба, че създателят на ChatGPT винаги е бил замислен като организация с нестопанска цел.

Но според него неотдавнашните промени в борда на директорите означават, че OpenAI вече на практика е дъщерно дружество на софтуерния гигант Microsoft.

Мъск е отправял подобни обвинения и в миналото, а OpenAI и Microsoft са ги отричали.

OpenAI завладя въображението на обществеността в края на 2022 г. с пускането на своя чатбот ChatGPT, който може да генерира стихотворения и есета и дори се справя с изпити.

Фирмата разработи и инструменти за генериране на изображения и видеоклипове, които се смятат за лидери в своята област.

Microsoft, основен инвеститор в OpenAI от 2019 г. насам, вля още милиарди в технологиите миналата година. Гигантската фирма се намеси, когато бордът на OpenAI уволни главния изпълнителен директор Олтман през ноември миналата година, като го нае и предложи да вземе всички служители, които са недоволни от отстраняването му.

Бордът на директорите на OpenAI промени курса си, след като в компанията се надигна недоволство, като възстанови на поста Олтман и замени няколко членове на борда.

OpenAI започна да функционира като организация с нестопанска цел, посветена на разработването на „изкуствен общ интелект“ (ИОИ) - неясен термин, свободно дефиниран като вид ИИ, който би надминал човешките възможности по всички показатели за интелигентност.

Идеята беше OpenAI да гарантира, че тази технология ще бъде безопасна за човечеството. Но в съдебното дело на Мъск се казва, че този основополагащ принцип е бил „обърнат с главата надолу“.

"И до днес уебсайтът на OpenAI Inc. продължава да твърди, че неговата харт ще да гарантира, че ИОИ „е от полза за цялото човечество. В действителност обаче OpenAI Inc се е превърнала в затворено дъщерно дружество на най-голямата технологична компания в света: Microsoft", се посочва в жалбата.

След като напусна OpenAI, Мъск се присъедини към редицата критици, които предупреждават, че свръхинтелигентността може да означава край за човечеството. Миналата година той също така стартира своя собствена фирма за изкуствен интелект, xAI, и заяви, че иска да събере 1 млрд. долара от инвеститори.

Мъск планира изграждането на суперкомпютър за стартъпа му за ИИ xAI

На 10 юни Мъск изрази гнева си към OpenAI, като се възмути от партньорството ѝ с Apple.

Apple представи ИИ Apple Intelligence и новостите в iOS 18 (СНИМКИ)

Напрежение: Мъск се възпротиви на партньорството между OpenAI и Apple

"Apple няма никаква представа какво всъщност се случва, след като предаде данните ви на OpenAI. Те ви продават на безценица", написа Мъск в публикация в X.