Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Apple представи ИИ „Apple Intelligence" и новостите в iOS 18 (СНИМКИ)

Мултимедия

Apple представи ИИ „Apple Intelligence" и новостите в iOS 18 (СНИМКИ)

Apple представи ИИ Apple Intelligence и новостите в iOS 18 (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Apple представи „Apple Intelligence“, който вгражда възможности за изкуствен интелект в софтуера, захранващ престижната линия от устройства.

„Последните постижения в областта на генеративния интелект и големите езикови модели предлагат мощни възможности, които дават възможност да се издигне до нови висоти преживяването от използването на продуктите на Apple“, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук при откриването на годишната Worldwide Developers Conference.

От компанията подчертаха, че в интелигентността на Apple са вградени предпазни мерки за защита на личните данни, за да направят цифровия асистент Siri и други продукти по-интелигентни, като същевременно не крадат потребителски данни.

В продължение на месеци Apple бе подложена на натиск да убеди съмняващите се в нейната стратегия за изкуствен интелект, след като Microsoft и Google пуснаха продукти в бърза последователност.

Но този последен ход ще издигне преживяването от продуктите на Apple „до нови висоти“, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук, докато откриваше годишната Световна конференция за разработчици в централата на технологичния гигант в град Купертино, Калифорния, в Силициевата долина.

За тази цел Apple си партнира с OpenAI, която през 2022 г. постави началото на нова ера за генеративния изкуствен интелект с появата на ChatGPT.

БГНЕСБГНЕС

OpenAI е „много щастлива да си партнира с Apple, за да интегрира ChatGPT в своите устройства по-късно тази година! мисля, че наистина ще ви хареса“, написа шефът на компанията Сам Алтман в социалните мрежи.

“Apple Intelligence" ще бъде добавена и към новата версия на операционната система iOS 18, представена по подобен начин в понеделник по време на седмичната конференция.

Ръководителите на Apple подчертаха, че в Apple Intelligence са вградени предпазни мерки за защита на личните данни, за да направят цифровия асистент Siri и други продукти по-интелигентни, като същевременно не крадат потребителски данни.

БГНЕСБГНЕС

Според анализатори голямото предизвикателство пред Apple е как да внедри изкуствен интелект от типа на ChatGPT - който жадно се храни с данни - в своите продукти, без да отслаби силно пропагандираните от нея поверителност и сигурност на потребителите.

Системата „поставя мощни генеративни модели в ядрото на вашия iPhone, iPad и Mac“, казва старши вицепрезидентът на Apple по софтуерно инженерство Крейг Федериги.

„Тя се основава на вашия личен контекст, за да ви предостави информация, която е най-полезна и подходяща за вас, и защитава личните ви данни на всяка стъпка.“

По-специално, "Apple Intelligence" ще позволи на потребителите да създават свои собствени емоджита въз основа на описание на ежедневен език или да генерират кратки резюмета на имейли в пощенската кутия.

Потребителите ще могат да отправят исканията си към Siri в писмен или устен вид.

Подобренията в областта на ИИ включват и интегрирането на ChatGPT с моделите на операционните системи по-късно тази година, каза Федериги.

„Звучи така, сякаш това е Apple - тогава, ако има нужда от ChatGPT, тя ще ви го предложи“, каза анализаторът на Techsponential Ави Грийнгарт.

„Изпълнението е това, което е специално тук.“

В Силициевата долина са убедени, че генеративният ИИ ще промени коренно начина, по който потребителите взаимодействат със смартфоните и компютрите, но технологията все още е в ранен стадий и ползите от нея все още не са напълно ясни.

БГНЕСБГНЕС

Съобщенията на WWDC подготвят почвата за очакваното пускане на iPhone 16 по-късно през годината и отварят вратата за „ренесанс на растежа“ на компанията, казва старши анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс.

Кук предрече ангажимента си към изкуствения интелект, като постави по-мощни и готови за изкуствен интелект чипове в iPad и MacBook по-рано тази година.