Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Овладяване на инфлацията: Турция с план за икономии за три години

Анализи

Овладяване на инфлацията: Турция с план за икономии за три години

Овладяване на инфлацията: Турция с план за икономии за три години - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Турция обяви тригодишен план за икономии и намаляване на публичните разходи в опит да се ограничи инфлацията, предаде АФП.

През април инфлацията в Турция достигна близо 70% на годишна база.

Инфлацията в Турция се повиши до 69,8% през април

"Нашият приоритет е да се борим с високите разходи за живот. Ниската едноцифрена инфлация е от съществено значение за устойчивия растеж", заяви министърът на икономиката Мехмет Шимшек при представянето на плана в Анкара.

Планът предвижда многобройни бюджетни съкращения "в цялата държавна администрация", като за някои от тях ще са необходими законодателни промени, които да бъдат внесени в парламента, добави министърът.

Закупуването или наемането на нови превозни средства за държавната служба ще бъде забранено за 3 години, с изключение на "задължителните изисквания" в секторите на здравеопазването, сигурността и отбраната.

Министърът обеща, че ще бъде преустановено и използването на вносни превозни средства в рамките на държавната служба, както и използването на обществения транспорт, наложен на държавните служители.

Строителството и закупуването на обществени сгради също е преустановено за срок от 3 години, с изключение на тези за защита от земетресения или след природни бедствия.

Планирани са и други бюджетни съкращения с цел "дисциплиниране на разходите", като например 10% намаление на публичните бюджети за закупуване на стоки и услуги и 15% намаление на инвестициите, с изключение на разходите за регионите, засегнати от земетресението през февруари 2023 г.

Министърът не уточни политиката на правителството по отношение на заплатите, но каза, че броят на новоназначените на държавна служба ще бъде ограничен до броя на хората, които се пенсионират.

В средата на април турският министър на труда Ведат Исихан обяви замразяване на минималната работна заплата, която обикновено се повишава през юли, за разлика от предходните две години.

Нетната минимална работна заплата беше увеличена с почти 50% на 1 януари до 17 002 турски лири (489 евро).

Според официалните данни, публикувани в началото на май, инфлацията в Турция достигна 69,8% на годишна база през април спрямо 68,5% през март.

Миналата седмица управителят на Централната банка на Турция Фатих Карахан прецени, че инфлацията ще започне да намалява през юни, и ревизира леко нагоре прогнозата си за края на годината - от 36% на 38%.

Шимшек потвърди връщането на едноцифрената инфлация до края на 2025 г.

Зашеметяващото покачване на потребителските цени и сривът на турската лира спрямо долара и еврото доведоха до тежкото изборно поражение, нанесено на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) на местните избори, проведени на 31 март.

Група независими турски икономисти (Enag) оцени инфлацията на над 124% на годишна база през април, което е с 5 пункта повече за един месец.

Анкети