Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. S&P повиши кредитния рейтинг на Турция с една степен до „В+“ от „В“

Анализи

S&P повиши кредитния рейтинг на Турция с една степен до „В+“ от „В“

S&P повиши кредитния рейтинг на Турция с една степен до В+ от В - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция, за което допринесе завръщането на правителството към по-ортодоксални политики.

S&P Global повиши дългосрочния суверенен рейтинг на Турция с една степен до В+ от В, с положителна перспектива, се посочва в изявление, предава Bloomberg TV Bulgaria.

„След местните избори в Турция смятаме, че координацията между паричната, фискалната и доходната политика ще се подобри на фона на външното ребалансиране“, заявиха от S&P Global. „Политиците ще продължат да полагат усилия за намаляване на повишената инфлация чрез комбинация от затягане на паричната и кредитната политика, по-малко щедри споразумения за заплатите и постепенна фискална консолидация“.

През ноември S&P Global Ratings повиши перспективата на рейтинга на страната до положителна, за да похвали преминаването на Турция към по-ортодоксална икономическа политика и рязкото повишаване на лихвените проценти от страна на централната банка с цел ограничаване на инфлацията. След преразглеждането на перспективата централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с още 1000 базисни пункта до 50% от 40% и обеща да направи „всичко необходимо“, за да ограничи инфлацията, която през април нарасна до 69,8% на годишна база.

Тази година Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция на B+, а Moody's повиши перспективата му на положителна, като същевременно потвърди рейтинга му на B3. Въпреки че оценките са положителни, рейтингът на страната все още остава няколко степени под инвестиционния клас. Независимо от това министърът на финансите и финансите на Турция Мехмет Шимшек посочи очакванията си повишенията на кредитния рейтинг да продължат и през март, след стъпката на Fitch.

Анкети