Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. В Миконос обособяването на туристически селища продължава с пълна сила

Анализи

В Миконос обособяването на туристически селища продължава с пълна сила

В Миконос обособяването на туристически селища продължава с пълна сила - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Докато много острови в Егейско море са загрижени за бъдещото си развитие и идентичност поради натиска на пазара на недвижими имоти, свръхзастрояването и туризма, на Миконос обособяването на туристически селища продължава с пълна сила. Преди няколко дни беше обявена за обсъждане още една потенциална инвестиция - този път в Аграри, с хотел и вили. Това е петата подобна инвестиция на Острова на ветровете само за няколко години.

Планът, представен за консултация от Invest in Greece, включва хотелска част с 82 легла, 12 обзаведени вили, СПА център, плувни басейни и закрита фитнес зала (15 781 кв.м, построени на площ от 193 хектара). Дружеството, което популяризира проекта, Southrock Property Company Eleven, иска проектът да бъде включен в стратегическия инвестиционен план, за да се реализира инвестицията като специален план за териториално развитие за стратегически инвестиции (ESHASE), за да получи ускорено одобрение.

Общественият прием на плана обаче не беше особено радушен. Почти всички (68) от представените коментари са отрицателни, като жителите изтъкват, че Аграри е един от последните девствени райони на пренаситения с туристи остров.

Свръхконцентрацията на стратегически инвестиционни проекти в Миконос е не само резултат от туристическия успех на острова, но и по странен начин следствие от „усилията“ за ограничаване на създаването на нови туристически обекти. През 2021 г. е наложена забрана за изграждане на нови туристически обекти в неурбанизираната територия на острова, с изключение на тези, които са промотирани като стратегически (ESHASE) или с подобен благоприятен градоустройствен статут (специални градоустройствени планове).

„Наложеното спиране на строителството на острова, но с изключение на този вид инвестиции в туризма, имаше този ефект: Някои от тези инвестиции са преминали към модела на стратегическите инвестиции (който така или иначе не е особено взискателен по отношение на размера на изискваните инвестиции) като начин за заобикаляне на спирането на строежите. Разбира се, абсурдно е да се смята, че инвестиция в Миконос е "стратегическа“, казва Ефи Сарантаку, доцент по пространствена политика в Университета на Западна Атика.

„Стратегическите инвестиции сами по себе си не са проблематични, те са инструмент, използван от много държави за улесняване на инвестициите. Но с него не бива да се злоупотребява и не бива да се дават градоустройствени и финансови стимули на прекалено развити туристически дестинации. Вместо това те трябва да бъдат насочени към райони със слабо развитие на туризма, като например островите в северната част на Егейско море. Или в райони, където има значителна полза за обществото, като например пълното възстановяване на туристически непопулярен район или изоставено селище“.

Анкети