Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Валдис Домбровскис: Инфлацията е ключовият въпрос за България и членството ѝ в еврозоната

Анализи

Валдис Домбровскис: Инфлацията е ключовият въпрос за България и членството ѝ в еврозоната

Валдис Домбровскис: Инфлацията е ключовият въпрос за България и членството ѝ в еврозоната - Tribune.bg
Снимка:
© Фейсбук ЕК в България

Ключовият въпрос пред България за присъединяването на страната ни към еврозоната е инфлацията и съвсем скоро ще бъде направена оценка за това къде по пътя към единната валута се намира София. Това коментира в интервю за БТА изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

„България е част от валутно-курсовия механизъм ЕРМ 2 (известен като чакалнята за еврозоната - бел. авт.) от 2020 г., когато се присъедини заедно с Хърватия. В тази връзка мога да кажа, че когато всички критерии са изпълнени, България също може да се придвижи към еврозоната“, посочва той.

„Критичният въпрос на този етап е критерият за инфлация в настоящия контекст. Ние очакваме да направим преглед на това съвсем скоро. Друг момент е законодателството, свързано с Българската народна банка, но мисля, че всичко това може да бъде свършено. Ние обсъждаме всичко това с българското правителство и министъра на финансите, които според мен имат яснота какво трябва да се направи. Така че голямата въпросителна е свързана с инфлацията“, коментира още заместник-председателят на ЕК .

На въпрос дали е оптимист, че присъединяването ни може да стане в началото на 2024 година, той отново посочва, че зависи от инфлацията и подчерта, че въпросът ще бъде разгледан скоро.

„Със сигурност може да определим присъединяването на Хърватия към еврозоната като успешно. Всички знаем, че на 1 януари страната освен към еврозоната се присъедини и към Шенгенското пространство. По отношение на техническите процедури за преминаване към единната валута, то те бяха направени добре, като за това спомогнаха централната банка на страната и финансовият сектор като цяло. Предизвикателството за страната беше да направи всичките тези промени в контекста на висока инфлация, което не беше така за други страни, когато приемаха еврото“, така коментира той влизането на Хърватия в еврозоната и Шенген.

„Наистина наблюдаваме, че някои търговци използват това, за да увеличат цените неоправдано. В същото време виждаме властите в Хърватия да вземат необходимите мерки, които към момента включват проверки и евентуално налагане на глоби. Забелязва се, че инфлацията в Хърватия върви в синхрон с тази от еврозоната и че тя е по-ниска, отколкото в страните в Централна Европа, които не са част от единната валута“, допълва Валдис Домбровскис.

Анкети