Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. BMW е постигналa целите си за 2023 г.: Продажбите са скочили с 6,4%, а приходите с над 30 на сто

Автомобили

BMW е постигналa целите си за 2023 г.: Продажбите са скочили с 6,4%, а приходите с над 30 на сто

BMW е постигналa целите си за 2023 г.: Продажбите са скочили с 6,4%, а приходите с над 30 на сто - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

 

Германският производител на автомобили BMW е постигнал целите си за 2023 г., след като печалбата преди данъци е била увеличена от подобрените продажби, а електрическите превозни средства са "ключов двигател на растежа".

Групата съобщи, че е доставила над 2,5 млн. автомобила през миналата година, което е с 6,4% повече, отколкото преди година, предаде АФП.

Приходите на групата са се увеличили с девет процента до 155,5 млрд. евро.

Групата BMW, която включва и марките Rolls-Royce и Mini, "постигна бизнес целите си" за 2023 г. "въпреки силната конкуренция и нестабилните условия", се казва в изявлението на компанията.

Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) се е покачила с 32% до 18,5 млрд. евро.

Нетната печалба обаче спадна с над 34% до малко над 12 млрд. евро поради еднократен счетоводен ефект, свързан с пълната консолидация на китайското съвместно предприятие на BMW BBA.

Без този еднократен ефект нетната печалба "щеше да бъде по-висока в сравнение с предходната година", заяви BMW.

Доставките на напълно електрически автомобили скочиха със 74% до над 375 000, което представлява около 15% от общите продажби, тъй като преминаването към превозни средства с по-ниски емисии в цялата индустрия набира скорост и конкуренцията се изостря.

Въпреки че компанията заяви, че е наблюдавала "високо търсене на продуктите си" като цяло, нейната "гама от напълно електрически превозни средства е била основен двигател на растежа" през 2023 г.

BMW заяви, че планира да изплати на акционерите си дивидент в размер на 6 евро на акция, което е по-малко от 8,50 евро за предходната година, но малко повече от очакванията на анализаторите.

Групата ще представи подробните си резултати за цялата година на 21 март.

 

Анкети