Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Корпоративни покупки повишиха продажбите на автомобили във Великобритания

Автомобили

Корпоративни покупки повишиха продажбите на автомобили във Великобритания

Корпоративни покупки повишиха продажбите на автомобили във Великобритания - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

За първи път след пандемията във Великобритания са продадени един милион коли през първата половина на годината, сочат данни на индустрията.

Но числата все още са доста под продажбите от предпандемичната 2019 г. и търсенето от индивидуалните частни купувачи се срина на фона на кризата с разходите за живот, показват данни на Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT), предава Sky news.

През първите шест месеца на 2024 г. са регистрирани 1 006 763 нови коли. Въпреки че сумата е с 6% по-висока от предходната година, тя все още е надолу с 20,7% спрямо регистрациите през 2019 г.

Общият пазар на нови автомобили нараснал с 1,1% на годишна база.

Корпоративно господство

Ръстът през юни идва от факта, че компаниите купуват автомобили за своя бизнес. Покупките за корпоративни автопаркове са се повишили с 14,2%, докато некорпоративното търсене на дребно продължи да спада - за девети пореден месец.

Продажбите на дребно представляват само четири от 10 нови регистрации миналия месец.

Електрически превозни средства

Производителите на автомобили в Обединеното кралство имат законово задължение електрическите превозни средства (EV) да съставляват 22% от продажбите до тази година.

Усвояването на електрически автомобили - за разлика от хибридни или plug-in хибридни превозни средства - остава на 16% през 2024 г. досега, което предполага, че законовото задължение ще бъде пропуснато и производителите на автомобили могат да бъдат изправени пред финансови санкции.