Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Старт на производството: Първият електрически седан BMW M5 слезе от поточната линия (СНИМКИ)

Автомобили

Старт на производството: Първият електрически седан BMW M5 слезе от поточната линия (СНИМКИ)

Старт на производството: Първият електрически седан BMW M5 слезе от поточната линия (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© BMW Group

Новият седан от седмото поколение на BMW M5 отпразнува официалния старт на производството си в завода на BMW Group в Динголфинг. Автомобилът за първи път се произвежда с електрифицирано задвижване, посредством специфичната за модела M HYBRID система, която комбинира V8 двигател с класически високооборотен характер заедно с електрически мотор, за да достави системна мощност от 727 к.с., което позволява на автомобила да ускорява от 0 до 100 само за 3,5 секунди.

BMW Group© BMW Group BMW Group

Високоволтовата батерия на автомобила с налично енергийно съдържание от 18,6 kWh предлага електрически пробег от 67 до 69 километра (WLTP), който е уникален сред своите конкуренти.

Новото BMW M5: Представиха седмото поколение на легендарния спортен седан (СНИМКИ)

„Горди сме, че произвеждаме най-новото поколение на емблематичния M5 тук в Динголфинг“, казва директорът на завода Кристоф Шрьодер.

От 1988 г. моделът M5 се произвежда изцяло в завода в Долна Бавария. Сега традицията продължава като основните компоненти за новото BMW M5 също се произвеждат на място или се доставят от близки заводи за компоненти. Шрьодер нарича това „подход за производство под покрив“. Например шасито на BMW M5, специално пригодено за модела, идва от завода за компоненти Dingolfing 02.10, докато високоволтовата батерия се сглобява в съседство в завод 02.20, центърът за компетентност за производство на E-Drive. Покривът от въглеродни влакна се доставя от завода в Ландсхут, разположен на 30 километра.

BMW Group© BMW Group BMW Group

Уникален аспект на производството в автомобилния завод са модификациите, които вече са направени в цеха за каросерии. Базирано на стандартната производствена каросерия на BMW Серия 5, BMW M5 разполага с допълнителни мерки за укрепване на структурата на каросерията и специално разширена каросерия с изпъкнали арки на калниците, като по този начин позволява интегрирането на специфичния за M заден мост.

От BMW Group подчертават, че клиентите им ще могат да избират между десет стандартни и 150 специални лакови покрития, които ще се извършват по заявка за автомобила.

През следващите седмици производството в завода постепенно ще се увеличи до няколко десетки автомобила BMW M5 на ден. Пускането на новия модел на европейския пазар е планирано да започне от 2 ноември 2024 г.

Етикети: BMW (30)