Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. За първото тримесечие: BMW отчете ръст в продажбите, но очаква спад на печалбите

Автомобили

За първото тримесечие: BMW отчете ръст в продажбите, но очаква спад на печалбите

За първото тримесечие: BMW отчете ръст в продажбите, но очаква спад на печалбите - Tribune.bg
Снимка:
© BMW Group

BMW Group отчете значително увеличение на продажбите на изцяло електрически превозни средства за първите три месеца на 2024 г. Според данните, публикувани от автомобилния производител продажбите в този сегмент са достигнали до 82 689 единици, което е увеличение спрямо предходното тримесечие от 27,9%. Това е довело и до общо увеличение на доставките в световен мащаб. Доставките на автомобили с марка BMW, MINI и Rolls-Royce са достигнали до 594 533 единици през първото тримесечие, като в края на 2023 г. са били продадени общо 588 138 единици. Това представлява ръст от 1,1% за периода януари-март 2024г.

На този фон обаче от компанията отчитат спад в печалбите, дължими до голяма степен на цялостно повишение на разходи, значителни инвестиции в научноизследователска, развойна дейност и човешки ресурс, както и заради повишаване на разходите за кредитен риск. Освен това от BMW Group отчитат и спад в приходите от продажбата на лизинг, тъй като пазарът на употребявани автомобили продължава да се стабилизира.

Друг фактор е пониженото търсени на коли от високия ценови клас в Китай, където е един от най-големите автомобилни пазари в света.

Реално маржът на печалбата преди облагане с данъци на германския автомобилен производител падна до 8,8% от 12,1% година по-рано, въпреки ръста на продажбите на автомобили с 1,1%.

Изцяло електрическите превозни средства продължават да отбелязват бърз растеж. BMW Group е доставил общо 82 689 BEV от марките BMW, MINI и Rolls-Royce, като спрямо последното тримесечие на 2023, когато броят им беше 64 647 единици, ръстът е с27,9%. Изцяло електрическите превозни средства представляват 13,9% от всички единици, доставени през първото тримесечие на 2024 г. Общо 122 582 електрифицирани превозни средства (BEV и PHEV) са продадени между януари и март 2024 г., което е ръст от 10,9% спрямо последното тримесечие на 2023 г. (110 486 единици).

„Тази година ще бъде по-важно от всякога да поддържаме нашия стратегически курс“, каза главният финансов директор Валтер Мертл в изявление.

Анкети