Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. BMW „нае“ куче-робот в своя фабрика: SpOTTO следи изправността на системите за производство (СНИМКИ и ВИДЕО)

Мултимедия

BMW „нае“ куче-робот в своя фабрика: SpOTTO следи изправността на системите за производство (СНИМКИ и ВИДЕО)

BMW нае куче-робот в своя фабрика: SpOTTO следи изправността на системите за производство (СНИМКИ и ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© BMW Group

В завода на BMW Group Hams Hall се прилага футуристичен подход за наблюдение и поддръжка на производственото оборудване. От известно време след служителите се разхожда нов колега, който е натоварен със задачата да следи за изправността на системите за производство. Интересното е, че този нов член на екипа няма нужда от месечна заплата, защото не е човек, а куче-робот. Колегите му го наричат SpOTTO.

BMW Group© BMW Group BMW Group

Тази роботизирана система е проектирана да сканира и наблюдава сложните машини, използвани в производството на автомобилни компоненти, като от компанията отчитат, че с работота си SpOTTO е повишил многократно ефективността и безопасността в завода Plant Hams Hall на BMW Group, близо до Бирмингам, Обединеното кралство.

BMW Group© BMW Group BMW Group

Кучето-робот, оборудвано с най-съвременни сензори и камери, патрулира абсолютно самостоятелно из целия завод. Той може да навигира през тесни и сложни среди, които обикновено са предизвикателни или опасни за работещите хора. Основната му роля е да провежда рутинни инспекции и наблюдение, като събира данни в реално време за състоянието и работата на машините.

BMW Group© BMW Group BMW Group

Това включва откриване на признаци на износване, наблюдение на работните параметри и идентифициране на потенциални неизправности, преди да доведат до повреда.

BMW Group© BMW Group BMW Group

Това иновативно използване на технологията не само оптимизира графиците за поддръжка, но също така значително намалява времето на престой и увеличава живота на оборудването, категорични са както от ръководството на BMW Group, така и експертите, работещи във фабриката.

Анкети