Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Холцман, ЕЦБ: При инфлация 2% и растяща производителност с 1 на сто, 3% основна лихва звучи възможно

Банки

Холцман, ЕЦБ: При инфлация 2% и растяща производителност с 1 на сто, 3% основна лихва звучи възможно

Холцман, ЕЦБ: При инфлация 2% и растяща производителност с 1 на сто, 3% основна лихва звучи възможно - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

„При инфлация от 2% и производителност, нарастваща с 1 на сто, лихвен процент по депозитите от 3% може да бъде подходяща цел“. Това коментира пред Ройтерс управителят на Австрийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Роберт Холцман.

„Ако данните го позволяват, ще бъде взето решение за понижаване на лихвите през юни“, обясни той.

Роберт Холцман, ЕЦБ: Прогнозирам, че няма да има понижение на лихвите през тази година

„Нямам принципно възражение срещу облекчаването (на паричната политика) през юни, но бих искал първо да видя данните и да им се доверя“, добави банкерът.

„Ако обаче разликата в производителността в сравнение със САЩ е толкова голяма, колкото е сега, тогава дори и 3 на сто може да са твърде малко“, уточни Холцман.

По думите на австрийския централен банкер е много важно ЕЦБ да следи стъпките на ФЕД, за да не предприеме прекалено рано действия за намаляване на лихвите в еврозоната, защото това ще намали ефекта от досегашната парична политика

Холцман е смятан от някои за един от най-консервативните членове на 26-членния Управителен съвет на ЕЦБ, тъй като често се противопоставя на мненията за скорошно намаляване на лихвените проценти. Сигналите за евентуалното им понижаване през юни обаче стават все повече, което предполага нарастващ консенсус за този ход, коментират анализатори.

По на Холцман в момента еврозоната е в неизгодно конкурентно положение поради по-високите цени на енергията и търговските ограничения на голяма част от източния си фланг, така че тя също е изправена пред по-приглушени перспективи за растеж.

Анкети