Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Първенец: Швейцарската национална банка свали лихвените проценти с 0,25%

Банки

Първенец: Швейцарската национална банка свали лихвените проценти с 0,25%

Инфлацията в страната спадна до 1,2 на сто през февруари, а според последната прогноза тя ще остане в този диапазон през следващите няколко години

Първенец: Швейцарската национална банка свали лихвените проценти с 0,25% - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Швейцарската национална банка (Swiss National Bank, SNB) намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,50 на сто. С този си ход тя стана първата голяма централна банка, която отменя по-строгата парична политика, насочена към справяне с инфлацията.

Този ход изненада икономистите, като мнозинството от анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха SNB да задържи лихвите на 1,75 на сто. Това беше и първото намаление на лихвения процент от SNB от девет години, посочва агенцията.

Но все пак понижението идва, след като инфлацията в Швейцария спадна до 1,2 на сто през февруари, деветият пореден месец, в който покачването на цените е в рамките на целевия диапазон на SNB от 0-2 на сто, което тя определя като ценова стабилност.

„Облекчаването на паричната политика стана възможно, защото борбата срещу инфлацията през последните две години и половина беше ефективна“, се казва в изявление на SNB.

От финансовата институция посочват още, че за няколко месеца инфлацията е била отново под 2 на сто и следователно в диапазона, който се приравнява на ценова стабилност. Според последната прогноза инфлацията също е вероятно да остане в този диапазон през следващите няколко години.

Анкети