Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Централната банка на Индия настоява държавните рафинерии да плащат за част от петролния внос в рупии

Банки

Централната банка на Индия настоява държавните рафинерии да плащат за част от петролния внос в рупии

Централната банка на Индия настоява държавните рафинерии да плащат за част от петролния внос в рупии - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Централната банка на Индия поиска от големите държавни рафинерии в страната да притиснат доставчиците от Персийския залив да приемат поне 10% от плащанията за петрол в рупии през следващата финансова година, предава индийското издание „The Economic Times“, цитирайки трима от ръководители на местни преработвателни предприятия.

Този ход е насочен към насърчаване на индийската валута в международната търговия и намаляване на зависимостта от долара, са обяснили ръководителите, които са пожелали анонимност, пише БТА.

Правителството в Делхи се опасява, че бързо нарастващото търсене на енергийни суровини в Индия ще постави под натиск националната валута, но същевременно се стреми да използва растежа в потреблението като свое предимство.

Индия е третият по големина вносител на суров петрол в света и се прогнозира, че през текущото десетилетие ще бъде основният двигател на растежа в световното потребление. Преобладаващата част от световните петролни трансакции се извършват в долари, макар Китай да постигна известен успех в по-силното използване на юана за плащане на вноса.

Анкети