Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. За шести пореден път: Bank of England остави лихвите без промяна

Банки

За шести пореден път: Bank of England остави лихвите без промяна

За шести пореден път: Bank of England остави лихвите без промяна - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Британската централна банка Bank of England реши да остави без промяна водещата си лихва на ниво от 5,25 на сто. Това е най-високото ѝ равнище за последните 16 години, предаде Асошиейтед прес.

Представителите на Комитета за парична политика на финансовата институция са гласували с мнозинство от 7 "за" запазване на нивото на водещата лихва при 2 гласа "против". Двама от тях са се обявили за намаляването на лихвата с 0,25 на сто (25 базисни пункта).

На предишното заседание на британската централна банка само един представител на Комитета за парична политика се обяви за намаляване на водещата ставка. Фактът, че на днешното заседание двама представители са подкрепили понижаването на лихвения процент е ясен знак, че подобно решение предстои, отбелязва АП.

Водещата лихва във Великобритания се запазва за шести пореден път на ниво от 5,25 на сто, на което е от август 2023 година.

Британската централна банка повиши основния си лихвен процент многократно от декември 2021 г., за да ограничи ускоряването на инфлацията, стимулирана от поскъпването на енергийните и на хранителните продукти.

Анкети