Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът продължава да поевтинява

Борси

Петролът продължава да поевтинява

Петролът продължава да поевтинява - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Коитировките на петрола се повишават днес, но се насочват към седмо поредно седмично понижение на фона на излишък в предлагането и слабо търсене в Китай, пише Ройтерс. 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 1,29 долара или 1,7 на сто до 75,34 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол нараснаха с 1,11 долара или 1,6 на сто до 70,45 долара за барел.

И двата показателя паднаха до най-ниското си ниво от края на юни през предишната сесия, знак, че много търговци смятат, че на пазара има свръхпредлагане. Цените на Брент и на американския сорт са напът да поевтинеят съответно с 4,5 на сто и 4,8 на сто тази седмица, което е би представлявало най-голямата им понижение от пет седмици, предава БТА.

На този фон Саудитска Арабия и Русия, двата най-големи износителя на петрол в света, вчера призоваха всички членове на ОПЕК+ да се присъединят към споразумение за съкращаване на добива за доброто на глобалната икономика, само дни след раздразнителна среща на клуба на производителите. Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, известни като ОПЕК+, постигнаха съгласие реди по-малко от две седмици да съкратят производството на суровината с общо 2,2 милиона барела на ден за първото тримесечие на следващата година.

Притесненията за китайската икономика и нарастващото производство на петрол в САЩ също подхраниха спада на пазара тази седмица.

Данните на китайските митници показват, че вносът на суров петрол през ноември е намалял с 9 на сто спрямо година по-рано, тъй като високите нива на запаси, слабите икономически показатели и забавянето на поръчките от независими рафинерии отслабват търсенето. Същевременно в САЩ добивът остава близо до рекордно високи нива от над 13 милиона барела на ден, показаха късно снощи данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ.

Етикети: петрол (431)
Анкети