Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. След вчерашния ръст до над 90 долара за барел цените на петрола тръгнаха надолу

Борси

След вчерашния ръст до над 90 долара за барел цените на петрола тръгнаха надолу

След вчерашния ръст до над 90 долара за барел цените на петрола тръгнаха надолу - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

С лека низходяща корекция в цените на петрола преминава азиатската търговия, след като вчера котировките на суровината се повишиха с повече от 1 на сто на фона на съкращенията на доставките от Саудитска Арабия и Русия, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 9 цента до 89,95 долара за барел връщайки се отново под котата от 90 долара за барел достигнати късно снощи.

Котировките на американския лек суров петрол са на нива от 86,60 долара за барел, като и те са с 9 цента надолу спрямо вчера.

Анализатори от Rystad Energy и ING Economics посочиха, че съкращенията на добива в страните от петролния картел OPEC+ ще оставят пазара с по-голям от очаквания дефицит през четвъртото тримесечие на 2023 г., което ще окаже подкрепа на цените.

Саудитска Арабия ще удължи доброволното си намаляване на добива на петрол от 1 милион барела на ден с още три месеца до края на декември 2023 г., съобщи държавната информационна агенция на страната, цитирайки служител на енергийното министерство.

Русия удължи решението си да намали износа си на петрол с 300 000 барела на ден до края на тази година, каза вицепремиерът Александър Новак в изявление във вторник.

Съкращенията в Саудитска Арабия и Русия са в допълнение към намаляването на добива обявено през април от ОПЕК+, което се очаква да продължи до края на 2024 г., предава БТА.

Анкети