Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола продължават ръста си

Борси

Цените на петрола продължават ръста си

Цените на петрола продължават ръста си - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола продължават да растат в днешната азиатска търговия, след като последните данни показаха намаляване на американските запаси, което пък засили надеждите за солидно търсене с настъпването на летния туристически сезон, съобщава Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 16 цента или 0,2 на сто до 85,60 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 14 цента или 0,2 на сто до 82,95 долара за барел.

И двата сорта приключиха вчерашната търговия със спад на цената, след като заплахата от урагана „Берил“ намаля.

Американските запаси от суров петрол са намалели с 9,163 милиона барела през последната седмица на юни, сочат данните на Американския петролен институт, разпространени вчера. Запасите от бензин обаче се увеличават с 2,468 милиона барела.

Анализатори, запитани от Ройтерс, очакваха спад от 700 000 барела при суровия петрол и от 1,3 милион барела при бензина.

По-късно днес ще бъдат публикувани и данните на Агенцията за енергийна информация.

Очаква се търсенето на бензин в САЩ да нарасне с настъпването на летния туристически сезон, като Американската автомобилна асоциация прогнозира ръст на туристическите пътувания с 5,2 на сто повече от 2023 г.

В сектора на доставките през юни за втори пореден месец се отчита ръст на добивите в страните членки на ОПЕК, като за това допринасят Нигерия и Иран, които така контрират доброволното свиване от други страни членки на петролния картел и на някои техни съюзници от ОПЕК+, най-вече Русия, предава БТА.