Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола се задържаха около четиримесечен минимум

Борси

Цените на петрола се задържаха около четиримесечен минимум

Цените на петрола се задържаха около четиримесечен минимум - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола се задържаха близо до достигнатото четиримесечно дъно в днешната азиатска търговия. Пазарите оценяваха ефектите от най-новото решение на ОПЕК+ за увеличаване на доставките по-късно тази година, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се повишиха с 4 цента до 77,56 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол с доставка месец напред останаха без промяна – на ниво 73,25 долара за барел.

И двата контракта поевтиняха с почти един долар вчера, спадайки до минимум от началото на февруари, след като предния ден се сринаха с около 3 долара.

Спадът последва съобщенията, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници – ОПЕК+ планира да увеличи предлагането от октомври т.г., въпреки последните признаци за отслабване на растежа на търсенето на черно злато.

Споразумението, постигнато от ОПЕК+ в неделя, 02 юни, разшири така наречените доброволни ограничения на производството от ключови членове на организацията, включително Саудитска Арабия и Русия, до следващата година. Въпреки това, то предвижда отмяна на тези намаления на доставките през октомври тази година, по-рано, отколкото предполагаха мнозина.

"Брент остава под натиск, тъй като пазарът продължава да разглежда предложения от ОПЕК план за намаляване на доброволните съкращения като обвързващ ангажимент за увеличение с 500 000 барела на ден през четвъртото тримесечие на 2024 г., независимо от фундаменталните петролни перспективи или настроения в края на лятото", коментира анализаторът на Ар  Би Си (RBC) Хелима Крофт.