Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Александър Николов: Енергетиката е в тежко състояние – предстои цените на тока да се повишат

Енергетика

Александър Николов: Енергетиката е в тежко състояние – предстои цените на тока да се повишат

Александър Николов: Енергетиката е в тежко състояние – предстои цените на тока да се повишат - Tribune.bg
Снимка:
© Alexei/Pixabay

„За електроенергия от нетен износител в огромни мащаби България се превърна в нетен вносител на ток. Първо заради забавена инвестиционна програма на много от дружествата, забавяне на средства по Плана и трето неефективно управление на дружествата в БАХ. Поради това и в резултат на либерализацията на цените на етапи, цените на тока ще се повишат“. Това заяви в ефира на БНР бившият министър на енергетиката в кабинета „Кирил Петков“ – Александър Николов.

По думите му проблемите в енергетиката не се изчерпават само с пазара на електроенергия, тъй като липсва и адекватна газова политика.

„В резултата на изключително некомпетентност и корупция „Булгаргаз“ е в плачевно финансово състояние и финансовият отчет не се публикува в Търговския регистър. Това се дължи на начина на сключване на договорите по текущи доставки. Политическите субекти, които твърдят, че са некорумпирани и прозрачни, се изплашиха да го публикуват. Създаде се комисия, която не произведе нищо. И не се правят стъпки да се предоговори или преразгледа“, коментира Николов.

Ситуацията той обясни с „когато държавно дружество с всичките си инструменти се управлява неефективно, това води до разместване на пазара на търговски субекти“.

„Поради това само за 9 месеца пазарният дял на „Булгаргаз“ е намалял с повече от 25%. Когато губи, защото няма ефективни цени на доставки, единствените купувачи са тези, които не плащат.

Бившият енергиен министър коментира и ситуацията с „Топлофикация“ - София.

За почти 1,6 млрд. лева: МЕ изкупува дълговете на Топлофикация София

„От разходната си част - основно природен газ, тя не плаща и трупа дълг, които се прехвърля. Същевременно обаче – събираемостта от гражданите в София е изключително висока. Тоест приходите се получават, основната част от разходите не се плащат, а основната част от парите, които се харчат, са пряко контролирани. И какво се случва в последните дни на сглобката?  Столична община е принципал на дружеството. Откъде на къде едно дружество в София ще се капитализира с пари на всички хора от България? А софиянци могат да се топлят и по друг начин – климатици, пелети. Това и изкривяване в пазара и след това да бръкнеш в държавния бюджет, за да изчистиш ирационални практики, е странно“, каза Александър Николов.

„В периода от втората половина 2021 г. досега от енергетиката са иззети 5,4 млрд. и са насочени към държавния бюджет“, заяви още Николов.

Анкети