Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Банка и две компании са поели ангажимент за строежа на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Енергетика

Банка и две компании са поели ангажимент за строежа на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Банка и две компании са поели ангажимент за строежа на 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е факт и всички 43 касети са заредени. Очаква се през следващата седмица плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система, обяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов преди началото на международната конференция „Булатом“.

Усилено се работи и по проекта за 7-и и 8-и блок на централата, допълни служебният министър.

Ускоряват работата по проектите за нови мощности в АЕЦ Козлодуй и Вертикалния газов коридор

Той уточни, че вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта. Правителството следва плътно пътната карта, одобрена от НС, подчерта Малинов и допълни, че проектът за двата блока е важен не само за България и за региона, но и за цяла Европа, съобщава БТА.

„Винаги съм настоявал за силно участие на български фирми и експерти в реализацията на проекта, така че 30-40 процента от разходите, които ще бъдат направени за реализацията на 7-и и 8-и блок, да останат у нас“, каза още министърът.

За ситуацията в Маришкия басейн той коментира, че днес в късния следобед ще има среща с ръководствата на синдикалните организации. Има решение на Народното събрание за развитието на минното дело, припомни Малинов. И уточни, че е поет ангажимент да бъдат осигурени 1 милиард лева в рамките на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Това безспорно ще се отрази и на работата на операторите на централите, посочи още министърът.

Той подчерта, че една от основните цели е да бъдат запазени хората и тяхната експертиза, включително в периода на енергийния преход, тъй като квалифицираните кадри с образование и знания са капитал.