Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Членки на ОПЕК+ искат увеличаване на квотите за добив на петрол за 2025 г.

Енергетика

Членки на ОПЕК+ искат увеличаване на квотите за добив на петрол за 2025 г.

Членки на ОПЕК+ искат увеличаване на квотите за добив на петрол за 2025 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Няколко големи държави от ОПЕК+ искат да получат правото да произвеждат повече петрол през 2025 г. Това съобщават източници на агенция Bloomberg. Събеседниците на агенцията твърдят, че няколко неназовани големи износители увеличават показателите си в името на правото да произвеждат повече петрол. Под специалното внимание на организацията са ОАЕ, Казахстан, Ирак, Кувейт и Алжир заради потенциала им да увеличат производството на петрол през следващата година.

По-рано Интерфакс, съобщи, че Казахстан е поискал от ОПЕК+ по-високо ниво на производство на петрол за следващата година. Към 19:50 ч. московско време на уебсайта на Интерфакс нямаше такава публикация. По-късно говорителят на Министерството на енергетиката на Казахстан Шингис Илясов опроверга информацията в коментар за Ройтерс.

Някои от страните, посочени от Bloomberg, заявиха публично желанието си да увеличат нивото на добив на петрол. Така Блумбърг цитира неотдавнашните думи на иракския министър на петрола Хайян Абдулгани. Той заяви, че страната му може да произвежда повече от 5,5 млн. барела дневно (бр.). Ирак вече е пренебрегнал своята квота. Той произвежда почти 4,2 млн. барела дневно, което е с около 200 000 барела повече от договорения лимит.

ОПЕК очаква ръстът на световното търсене на петрол да се запази на ниво от 1,8 млн. барела дневно през 2025 г. Търсенето в региона на ОИСР се очаква да се увеличи с около 0,1 млн. барела дневно, докато търсенето в страните извън ОИСР се очаква да нарасне с 1,7 млн. барела дневно.

Анкети