Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. До 15-ти юли ще има яснота кога ще заработи LNG терминалът до Александруполис

Енергетика

До 15-ти юли ще има яснота кога ще заработи LNG терминалът до Александруполис

До 15-ти юли ще има яснота кога ще заработи LNG терминалът до Александруполис - Tribune.bg
Снимка:
© Gastrade/Архив

„Терминалът за втечнен газ до Александруполис е от ключово значение за диверсификацията на енергийните доставки и гарантиране сигурността на региона. Реализацията на проекта е един от основните приоритети за нас, тъй като чрез неговата инфраструктура се очакват доставки на втечнен газ от САЩ и други за потребителите в България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна“. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов на среща с ръководството на проектната компания „Газтрейд“ С.А. и с представители на част от останалите акционери в проекта за терминал за втечнен природен газ до Александруполис. Енергийният министър е част от официалната делегация на президента на Република България Румен Радев, която е на посещение в Атина, Гърция.

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като „Булгартрансгаз“ ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А. Първоначално одобреният от акционерите график предвиждаше инфраструктурата да бъде въведена в експлоатация през месец април 2024 г. След започване на дейностите по свързване на платформата за втечнен газ с газопровода бе констатиран технически дефект.

В рамките на срещата бе постигнато съгласие, че в срок до 15-ти юли ще бъде начертан ясен план с конкретизирани технически решения с цел въвеждане в експлоатация в най-кратки срокове. „Считам, че следва да бъдат предприети решителни мерки от страна на Газтрейд за отстраняване на дефекта и въвеждане на съоръжението в експлоатация в рамките на настоящата календарна година. Допълнително забавяне е абсолютно недопустимо с оглед стратегическото значение на терминала за осигуряване на енергийните доставки за региона“, подчерта енергийният министър Владимир Малинов. По думите му, след потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия от началото на следващата година алтернативните доставки ще са с водеща роля за енергийната система на Европа.