Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Експерт: 3 лв. за литър бензин е добра цена спрямо това, което ни чака до края на годината

Енергетика

Експерт: 3 лв. за литър бензин е добра цена спрямо това, което ни чака до края на годината

Експерт: 3 лв. за литър бензин е добра цена спрямо това, което ни чака до края на годината - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Пазарът на горивата е доста динамичен. Но за разлика от първите 6-7 месеца от настоящата година – последните два месеца цената е в посока нагоре. Говоря за международните цени. Дано съм лош пророк, но близо 3 лева за литър бензин е сравнително добра цена спрямо това, което може би ни чака до края на годината“.  Това заяви в ефира на Нова Нюз председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в отговор на въпрос може ли да се прогнозира къде ще спре поскъпването на горивата с оглед на факта, че бензинът на колонка у нас е близо 3 лева.

По думите му предлагането на готови горива на международните пазари-  особено в нашия регион,  не е особено голямо. „Търсенето е по-високо от предлагането, което води до поскъпването. И трябва донякъде с гордост да кажа, че българският пазар предложи наистина в туристическия сезон и в силния за земеделците период най-доброто, което можеше да предложи като цена за това лято”.

„Нефтът през последните 10 дни е на цени от 92-93 долара за барел, а това са оферти, които ще се изпълняват през следващите 30-40 дни – това означава, че сме близо до 100-те долара за барел нефт. Това бяха едни от най-страшните нива в котировките, които видяхме през юли и юни 2022 година. Вероятно и готовите продукти след няколко седмици е се приближат до онези високи нива, които видяхме през миналата година”, подчерта Терзиев.

Анкети