Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Експерт: Вероятно ще посрещнем коледните празници с цени на горивата сходни на сегашните

Енергетика

Експерт: Вероятно ще посрещнем коледните празници с цени на горивата сходни на сегашните

Експерт: Вероятно ще посрещнем коледните празници с цени на горивата сходни на сегашните - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Курсът на суровия петрол тръгна надолу, надявам се трендът да се запази, дори да видим малко поевтиняване по бензиностанциите. Най-вече на бензина. През зимния сезон ще видим как ще се движат котировките. Ако нещо извънредно не се случи и рафинерията работи, в Близкия изток конфликтът не се разрасне, ще посрещнем коледните празници с цени, сходни на сегашните. Има много „ако“ в цялото уравнение. Това коментира в ефира на Нова нюз Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Краят на дерогацията не може да бъде рязък. Така бизнесът може да се пренастрои и да намери своите нови източници на петрол. Рафинерията може да работи с руски петрол, но трябва да има източник. Трябва да търсим такъв в Черно море“, смята той.

„Скептичен съм когато държавата назначава някого в частно предприятие. Особен представител да поеме управлението на рафинерията не е много добра идея. Държавата не е добър стопанин. Запасите, които пазим, не можем да използваме за нищо. Това е законово решение, затова цената е по-висока. Рафинерията има запас за 10 дни, след което трябва да спре, ако няма доставки. Оттук насетне много трудно се пуска. Продуктопровод и нефтопровод от Александруполис е решението. Това няма да се случи за дни, процесът трябваше да започне с даването на дерогацията“, коментира Бенчев.

Анкети