Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Хиновкси: Може да има частично поскъпване на газа през декември

Енергетика

Хиновкси: Може да има частично поскъпване на газа през декември

Хиновкси: Може да има частично поскъпване на газа през декември - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„През декември и януари ще има частично поскъпване на цената на природния газ, макар че районът вече „се напълни” с природен газ. Цената на природния газ в България е под нивата на борсите в Европа“, коментира пред Нова нюз енергийният експерт Иван Хиновски.

Прогнозата му е че допълнителното повишаване на цената на газа ще бъде 10-15%. Мотивът за повишение на цената са войните в Украйна и особено конфликта в Близкия изток.

„След като има самолетоносачи в Средиземно море и броят им се увеличава, това повишава риска и се отразява и от борсите”, каза Хиновски.

През ноември мегаватчас ще струва 82 лева и 12 стотинки. „Булгаргаз” внесоха окончателното предложение, а Комисията за енергийно и водно регулиране го одобри. Така увеличението е 36 % спрямо октомври, когато плащахме 60,41 лева.

Утвърдено от КЕВР: Цената на природния газ за ноември скача с 36 % до 82,12 /MWh

Мотивите за по-високата цена е ръста на цената на природния газ на международната борса, която е част от формирането на крайната стойност. А покачването дойде след началото на конфликта между „Израел” и „Хамас”. Въпреки това експертите не очакват нови шокови цени като през зимата на 2022 година.

Относно строежа на 7-ми и 8-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, Хиновски заяви, че това е добра новина.

Денков: Започваме строителството на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй

„Един такъв сложен проект има редица фази. Фазата на подготовка продължава 4-6 г., според специалисти, а строителството – 5 години“, обясни той.

Анкети