Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. КЕВР обсъжда цената на ток, парно, топла вода и газ

Енергетика

КЕВР обсъжда цената на ток, парно, топла вода и газ

Очаква се поевтиняване на газа, но поскъпване на парно и ток. Най-значително поскъпване на тока е заложено за клиентите на „Енерго про“

КЕВР обсъжда цената на ток, парно, топла вода и газ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Очаква се днес от КЕВР да обсъдят предложението токът за бита да поскъпне с близо 4 на сто, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до половин процент от 1-ви юли.

На днешните открити заседания се очаква енергийните дружества да изложат становищата си по направените от регулатора разчети.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че при изготвянето на цените на тока, парното и топлата вода „балансирано подходихме и към ценовите решения“, предаде БНР.

Според разчетите на Комисията най-голям скок при тока за бита трябва да има за потребителите на "Енерго Про" в Североизточна България - с 4.2 на сто. При енергийните дружества "Електрохолд" и EVN е предвидено поскъпване с 3,4%.

Независимо, че топлофикациите настояваха за драстичен скок, при тях регулаторът запазва почти същите цени. Предвижданото повишение е под половин процент средно за страната.

В София и Пловдив увеличението е съвсем незначително и на практика няма промяна в цените на топлоенергията. Единственото намаление е в Перник, където обаче то също е под 1 процент.

Иван Иванов отговори на критиките, че на фона на осезаемото поевтиняване на газа през последните месеци, на практика топлоенергията остава със същите цените.

През май цената на газа е малко над 77 лева за мегаватчас. Очаква се енергийният регулатор да обяви поевтиняване с над 11 процента. Според изпълнителния директор на „Булгаргаз” Деница Златева е възможно цената за юни да е дори още по-ниска, ако се запазят тенденциите на световните пазари.