Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Комисията по енергетика не прие отмяна на дерогацията на „Лукойл"

Енергетика

Комисията по енергетика не прие отмяна на дерогацията на „Лукойл"

Комисията по енергетика не прие отмяна на дерогацията на Лукойл - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Парламентарната комисия по енергетика не прие промени в Закона за контрол при прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Руската федерация, дестабилизиращи положението в Украйна. 

Делян Добрев: Дерогацията за руски петрол да отпадне веднага - внасям ново предложение в НС

Законопроектът беше подкрепен от петима депутати, четирима се обявиха против, петима се въздържаха.

В законопроекта се посочва, че Рафинерията на „Лукойл" в Бургас заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни-членки с продукти, произведени от руски петрол.

Внесеният от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев законопроект има за цел да постигне синхронизиране с европейското законодателство, тъй като с дерогацията България де факто заобикаля европейските санкции срещу РФ. Целта на санкциите е да ограничат приходите на РФ от нефт, а оттам и възможността да водят военни действия. в законодателната инициатива се посочва още, че с издействаната дерогация от правителството на Кирил Петков рафинерията на „Лукойл" в Бургас преработва евтин руски петрол и продава горивата на високи цени, като по този начин наваксва загубените приходи от цените на руския петрол „Уралс".

Делян Добрев: Има данни, че дерогацията се нарушава и се изнася гориво за страни от ЕС

Анализът на разходите и приходите по предварително оценка на взаимодействие показва, че с получената дерогация се нарушава и конкурентоспособността в региона, тъй като страните, съседни на България, не преработват руски петрол и произвежданите горива са с по-висока себестойност. Но въпреки това, не се очаква покачване на цените на горивата, тъй като „Лукойл" продава горивата на цени спрямо цените в региона около България

 

Анкети