Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Министерство на икономиката не очаква съществен ръст на цените на горивата от 1 март

Енергетика

Министерство на икономиката не очаква съществен ръст на цените на горивата от 1 март

Министерство на икономиката не очаква съществен ръст на цените на горивата от 1 март - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Не очакваме съществен ръст цената на горивата при прекратяване на дерогацията в началото на март. България в момента е доста по-готова – всичко зависи към момента от икономическия оператор на рафинерията – „Лукойл“. Ако „Лукойл“ не се справи, ние сме готови да доставим петрол, с който рафинерията да работи. Това заяви пред бТВ министърът на икономиката Богдан Богданов.

Според него „Лукойл“ е имала достатъчно време – над 18 месеца от началото на дерогацията, в които да започне да преработва изцяло неруски петрол. Компанията обаче дори не е изготвила план за такъв преход.

„Много работа беше свършена последните три месеца, за да изгради България капацитет от експерти, които имат готовност оперативно до поемат рафинерията“, каза още Богданов.

Той заяви, че цените на горивата до голяма степен зависят от международните пазари.

„Важно е рафинерията да работи на максимален капацитет, тези 4000 души, които работят в момента там, да запазят работните си места. Трябва да спазваме европейските санкции и независимо кой е оператор, трябва да си плаща данъците в България“, заяви министърът на икономиката.