Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Депутатите отхвърлиха предложението дерогацията на „Лукойл“ да отпадне в тридневен срок

Енергетика

Депутатите отхвърлиха предложението дерогацията на „Лукойл“ да отпадне в тридневен срок

Депутатите отхвърлиха предложението дерогацията на Лукойл да отпадне в тридневен срок - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Народните представители не подкрепиха Законопроекта за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна на първо четене.

Законопроектът е внесен от депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. С проекта на закон се предлага дерогацията да отпадне три дни след обнародването на закона в „Държавен вестник“.

Единствените, който подкрепиха отпадането на дерогацията бяха ГЕРБ-СДС и ДПС. Преди гласуването не липсваха престрелки между управляващите и ДПС, които подкрепят правителството.

Министърът на икономиката Богдан Богданов каза, че дерогацията изначално е предоставена на България, за да може страната ни да се справи със зависимостта към руски нефт. „Изключително важно е българската държава да запази този стратегически актив и той да работи на пълен капацитет“, смята Богданов.

Той поясни, че в рафинерията „Нефтохим“ работят 4000 души.

„Да, рафинерията може да работи с различен сорт петрол и да, такива сортове можем да осигурим и в района на Черно море, и от партньори извън района на Черно море, държавата обаче не беше подсигурила никакъв капацитет за осигуряване на такива количества”. Богданов отбеляза, че рискове от гледна точка на повишаване на цените при отпадане на дерогацията има. “Няма как ние да взимаме импулсивно решение базирайки се на политически емоции”, каза още той.