Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Делян Добрев: „Лукойл“ е имала готовност веднага да премине изцяло на неруски петрол

Енергетика

Делян Добрев: „Лукойл“ е имала готовност веднага да премине изцяло на неруски петрол

Делян Добрев: Лукойл е имала готовност веднага да премине изцяло на неруски петрол - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Не в тридневен срок, а още вчера от Лукойл са били готови да преминат изцяло на неруски нефт с намален капацитет на работа, който обаче би бил достатъчен, за да задоволи страната с горива“. Това заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на енергийната комисия в парламента Делян Дибрев, който участва в заседанието на Съвета по сигурността, свикано от премиера по темата с дерогацията.

„На срещата стана ясно, че въпреки санкционния режим и дерогацията, позволяваща горива от руски произход да се продават само в страната ни и в Украйна, над 50% от произведвените горива на „Лукойл“ са изнасяни по целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и дори не се знае коя е била крайната им дестинация. Това е изключително скандално и съм сигурен, че разследванията ще продължат“, допълни Добрев.

По думите му всички тези проблеми биха приключили, ако бъде прието дерогацията да отпадне в тридневен срок.

„Не след три дни, от Лукойл са били готови да го направят още вчера, но като са видели резултатите от гласуването в енергийната комисия в НС, са взели второ решение да продължат да си преработват руски нефт“, обясни Добрев.

Комисията по енергетика не прие отмяна на дерогацията на Лукойл

Припомняме, че преди два дни парламентарната комисия по енергетика не прие промени в Закона за контрол при прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Руската федерация, дестабилизиращи положението в Украйна, внесени от Делян Добрев. Законопроектът имаше за цел да постигне синхронизиране с европейското законодателство, тъй като се оказа, че с дерогацията България реално заобикаля европейските санкции срещу Русия.